Az első, belső, felső hang

Kire hallgatsz, kit követsz?

Mit gondolsz a pénzről, hogy érzel a pénzzel kapcsolatban?

Nem tudom, észrevetted-e, a pénz pont fordítva működik: minél több van másnak, annál több jut neked is!

Érdekességek a pénzről!

1. Az első cserekereskedelem az ókori Egyiptomban volt 4500 évvel ezelőtt. Mezőgazdasági termékeket és nyers anyagokat kezdtek egymás közt becserélni a termelők.

2. Az első aranypénzt a mai Törökország területén verték. Lídia királya, Krőzus uralkodása alatt lett bevezetve i.e. 550 körül. Nem tiszta aranyból, hanem nyersen, ezüsttel és sóval keverve álították elő.

3. A világ első tőzsdéje 1531-ben, Antwerpenben épült. Azóta a világ gazdaságának legmeghatározóbb elemeivé váltak.

4. A világ legnagyobb hiperinflációja 1946-ban volt Magyarországon. Lényegében egy pengő meg százharmincmilliótrilliószor kevesebbet ért.

5. A világ legnehezebb pénzét – 20 kilogramm – Svédországban állították elő 1777 és 1873 között, vélhetően a leggazdagabbak elég izmos emberek lehettek.

A munkád értékének semmi köze a szükségeidhez

Sokan siránkoznak, hogy milyen keveset keresnek és mennyit szeretnének inkább, vagy mennyiből tudnak megélni. Szidják a munkaadót, hogy milyen keveset fizet, vagy hogy neki kétszer ennyi kellene havonta a kényelmes megélhetéshez.

Van egy rossz hírem: semmi köze a munkád értékének ahhoz, hogy mennyit szeretnél kapni érte, vagy milyen havi szükségleteid vannak.

Ha olyan munkát végzel, amit bárki el tud végezni, mert alacsony a hozzáadott érték és tudás, valamint nagy a piaci kínálat és alacsony a kereslet az adott munkára, akkor nem tudod drágán eladni a munkaerődet, sőt örülj, ha ennyit hajlandóak fizetni érte.

(Ha szerinted keveset fizet a munkáltató, miért nem keresel egy másikat? Ha a másik sem veszi meg többért a munkaerődet, akkor nyilván pont annyit ér a piacon, amennyit most kapsz érte.)

Nyújts olyat a munkaadónak, amit csak tőled kap meg a piacon ilyen minőségben és kérj magadért amennyit csak nem szégyellsz. Termelj neki 10 milliós havi hasznot úgy, hogy akárki azt nem tudja megtenni és kérj nyugodtan havi kétmilliót.

De ha annyi a hozzáadott értéked, hogy összeszeded a bevásárlóközpontban a kocsikat a parkolóból, amit bárki megcsinál (talán még egy idomított kutya is meg tudná tenni), akkor ne csodálkozz, hogy annyit keresel, amennyit. Ugyanez igaz arra, ha állsz a szalag mellett a gyárban, vagy aktákat gyártasz az irodában.

A munkáltatód nem a szükségeid, hanem a munkád értéke alapján fog fizetni neked. (Szeretném, ha észrevennéd: nem a te, hanem a munkád értékéről van szó.)

Ha többet szeretnél keresni, egész egyszerűen csak növelned kellene a munkaerőd értékét a piacon. Nem a kormánynak meg az egész világnak kell megmenteni téged, elég, ha elkezdesz azon gondolkodni, hogyan tudnál többet érni a piacon. Tedd fel magadnak a kérdést két panaszáradat között, mit tettél az elmúlt három évben, hogy többet érj a munkaerő-piacon?

A fentiekhez hasonló, amikor valaki azon hőbörög, hogy ő milyen keményen dolgozik, más meg milyen kevés munkával mennyit keres. Még egyszer: semmi köze a izzadságcseppjeidnek számának ahhoz, hogy mennyi értéket állítasz elő a munkaadódnak.

Ha egy menő focista vagy, akinek a játékára milliók kíváncsiak, így milliárdos hasznot hozol a munkaadódnak, akkor egyáltalán nem sok neked évi 17 millió euró, míg hiába izzadsz ugyanannyit a kohó mellett, mint a másik a pályán, a töredékét sem fogja érni a munkád az övének.

Ez ennyire egyszerű.

Becsüld meg a munkaadódat

A buszon hallgattam egy embert, aki nagy hangon éppen azt ecsetelte a mellette ülőnek, hogy ő ugyan nem szokta megköszönni a fizetését a főnöknek, mint a többiek, hiszen megdolgozott érte, neki az jár. Milyen ostobaság már, hogy azért mondanak köszönetet, ami jár nekik.

Csodálkoznék, ha ilyen ember vinné valaha is bármire ebben az életben.

Van egy szűk réteg, aki azon küzd, hogy vigye valamire és amikor már több munkája van, mint amit elbír, munkát biztosít másoknak is. A pénzét kockáztatva és az emberekkel bajlódva ad másnak munkát, ezt a szűk réteget hívjuk vállalkozóknak.

Aztán van a tömeg, amelyik elvárja, hogy eltartsák, hogy adjanak nekik megélhetést és kényelmes életet. Az életét csak úgy tudja elképzelni, hogy valaki támogatja őt a megélhetésben, ezért hajlandó neki dolgozni cserébe.

Bármilyen furcsa is, az, hogy egyáltalán meg tudsz élni, az a maroknyi vállalkozó miatt van, aki hajlandó neked munkát adni. Ha ők nem lennének, otthon ülnél és néznéd a falat, ahogy ezt teszi Afrikában nagyjából mindenki.

Ezért igenis legyél hálás, hogy van aki munkát ad neked és becsüld meg az ilyeneket. Ha nem tetszik a stílusa, vagy kevésnek tartod a fizetésed, nézzél másik munkaadót, de amíg az ő kenyerét eszed, becsüld meg azt, amit kapsz tőle.

Neki nem azért van, mert neked nincs

Az emberek úgy gondolkodnak a pénzről, mint a levegőről. Neki azért nem jutott, mert más elszívta előle. Ezért nagyon könnyű az embereket meghülyíteni és ellenségképet adni nekik a problémáik megoldása helyett:

Azért vagy szegény, mert a zsidók/nagytőkések/imperialisták/multik/szemét vállalkozók elszívják előled a pénzt és ezért nem jut neked.

Nem tudom, észrevetted-e, a pénz pont fordítva működik: minél több van másnak, annál több jut neked is. A pénzes elkölt belőle például taxira, a taxisnak lesz pénze fodrászra, a fodrász kihívja a szobafestőt, a szobafestő meg vásárol abból, amit te gyártasz a főnöködnél, akinek így több pénze lesz neked is fizetést adni.

Vagy a pénzes beruház a vagyonából, amihez kell új munkáskéz, amit a meglévő kínálatból kell felvennie. Ha több munkaadónak kell munkás adott kínálat mellett, akkor logikusan felmegy a munkás ára a piacon.

Tehát ha van eszed, akkor ne gyűlöld a gazdagokat, hanem könyörögj, hogy minél több legyen körülötted, mert akkor a te életszínvonalad is emelkedni fog.

Vésd fel valahová: neked nem azért nincs, mert másnak van. Minél több van másnak, annál több lesz neked is. Úgyhogy ne irigykedj rá, hanem drukkolj, hogy minél több legyen neki.

Van egy rossz hírem: senkinek nem kötelessége rajtad segíteni, egy embert kivéve, ez pedig te magad vagy.

Ne azt várd, hogy valaki vagy az állam hónapról-hónapra megsegítsen, hanem vedd észre, hogy egyedül te tehetsz arról az állapotról, amiben vagy. Lehet, hogy egy borsodi zsákfaluba születtél, szegény családba, de ez nem lehet kifogás arra, hogy ne tegyél meg mindent, hogy legyen belőled valaki.

Az élet pont annyi, amennyit te hozol ki belőle. Nem én és nem a szomszédod tehet arról, ha nem vitted semmire az életben és nem másnak kell téged kompenzálni, ha nem tetted meg, amiket meg kellett volna tenned.

Ha csak nyolc általánost, vagy szakmunkásképzőt végeztél, mert nem volt kedved tanulni, ne másra mutogass, hogy milyen szemétség, hogy a mérnök annyit keres. Inkább kezdj el tanulni, még negyven évesen sem késő, több munkás év van mindig előtted, mint amennyit már letudtál.”

/Kiszámoló-egy blog a pénzügyekről/

Bill Gates azt mondta, hogy nem vagy hibás abban, ha szegénynek születtél, de egyedül csak te vagy hibás abban, ha szegényen is halsz meg!

Csodaszép napot kívánok!

Szeretettel:

Weldin Magdolna

Tel.szám: 06 70 6738088

E-mail cím: kiralypillango@gmail.com

Facebook profil

Facebook csoport

YouTube

Skype: weldinke

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.